Institutul a fost infiintat in anul 1996 prin HG nr. 1196/1996 ca urmare a unui proces de acreditare in baza HG nr.135/1996 si reacreditat in 2001 in baza aceleiasi legislatii. In anul 2007 a fost reacreditat in conformitate cu noile criterii stabilite prin HG nr. 551/2007. Institutul are drept scop principal dezvoltarea de cercetari fundamentale si aplicative in domeniul optoelectronicii, bazate pe procesele de interactie ale campului optic cu materia, coroborat cu dezvoltarea metodelor complementare din domeniul chimiei analitice si al fizicii presiunilor inalte. Directiile abordate sunt corelate cu tematica prioritara din cadrul Programului Horizon 2020 al UE, activitatile Agentiei Spatiale Europene si cu strategia de cercetare a institutului, componenta strategica a „Planului de dezvoltare institutionala 2015-2022” - element definitoriu in managementul strategic si care se pliaza pe strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare 2014-2020 asumata prin HG nr.929 din 21 octombrie 2014, dar si cu elementele prioritare promovate prin propunerile, inca in discutie, ale viitorului program al UE „Horizon Europe”. In anul 2012 in urma evaluarii in vederea certificarii in baza HG nr.1062/2011 de catre o comisie de specialisti internationali, numita in baza Deciziei nr. 9106 din 20 aprilie 2012 s-a obtinut calificativul (A+), confirmat, prin Decizia ANCSI nr.9008/07.01.2016, de organismul consultativ al ANCSI, respectiv Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare.
Proiecte de referinta
Construcții tradiționale
Proiectul Sectorial "Metode si tehnici inovative pentru evaluarea interventiilor de conservare-restaurare si urmarirea constructiilor traditionale"
VINIVITIS
Sistem complex, integrat pentru optimizarea tehnologica si valorificarea superioara a subproduselor vitivinicole
CONVENER
Establishing a High Level Proficiency NUcleus in the Field of Increasing Reneweable Energy Conversion Efficiency and Energy Independence by using combined resources
Noutati
-
MOSTRARVă invităm să vizitați în cadrul Muzeului Țăranului Român, expoziția MOSTRAR, un proiect al Fundației DALA co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Român, în parteneriat cu: Complexul National Muzeal ”ASTRA” – Sibiu, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000, Muzeul Național al Țăranului Român, Galeria MNȚRplusC. Mostrar reprezintă un obiect textil de tezaur, unicat, anonim, aflat în patrimoniul Muzeului ASTRA, ce este format din asamblarea a 260 de elemente grafice într-un colaj cu dimensiuni de 125 x 75 cm. Din perspectivă aeriană imaginea formează planul unei case simple în 4 ape, pe suprafața lui sunt prezente urme de materie organică, iar conform fișei tehnice de clasare, datarea elementelor care-l compun este cuprinsă între 1900 și 1950. Atât în 2016, cât și în 2024, obiectul a fost în atenția INOE și au fost realizate investigații imagistice, analize fizico-chimice, precum și o tipăritură 3D cu dublul scop de a livra conținut pentru producții artistice și de a oferi informații specializate despre zonele fragile ale obiectului pentru o viitoare posibilă restaurare.
-
Organizers' Prize @ EUROPOLITEHNICUSEN: At the EURO POLITEHNICUS 2024, INOE participated with 19 valuable results and was awarded the organizers' prize. RO: La recentul eveniment EURO POLITEHNICUS 2024, INOE a participat cu 19 rezultate valoroase si a fost distins cu premiul organizatorilor.
-
The XXVIII-th edition of HERVEXEN: The 28th International Conference on Hydraulics and Pneumatics - HERVEX - the most important international scientific meeting in the field of Fluid Power was organized in Romania on 13-15 November, 2024, at the Palace Hotel in the Băile Govora resort. The conference provided a common platform for the presentation and discussion of innovation and development trends in the field of FLUID POWER, to scientists, manufacturers and users. The participants were specialists from national research and development institutes, universities, and representatives of companies in the field, and the absolute novelty at Hervex 2024 was represented by the session "Ingenium: The Challenge of the Future", intended for students, master and doctoral students in the field of Fluid Power.